Akciók
  Webáruház
  Bemutatkozás
  Kelengyelista
  Elérhetőségeink
  Fotóalbum
  Hírek aktualitások
  Vásárlói tájékoztató
   
  Honlap karbantartás és
tárhely szolgáltatás: Domain
Regisztráció Kft.
   
 
HÍREK, AKTUALITÁSOK
 

Az anyatej védelmet nyújthat a bélfertőzésekkel szemben is

Amerikai kutatók azonosították azt a molekulát, amely segít abban, hogy az anya a bélfertőzésekkel szembeni saját immunvédettségét át tudja adni a csecsemőnek az anyatejjel. Az amerikai kutatócsoport munkája igen fontos lépés az anyatej biztosította passzív immunitás részleteinek megértése felé.
Fontos ellenanyagok jutnak át az anyatejben

A terhességet és szoptatást megelőzően azok a nyiroksejtek, amelyek a bélfertőzésekkel szemben védettséget adó ellenanyagokat termelik, a vérkeringésen keresztül következetesen a bélcsatorna felé veszik útjukat, hogy ott megtelepedve felvegyék a harcot a bél ürege felől támadó kórokozókkal, például a kolerabaktériummal vagy a rotavírussal szemben. A tejelválasztás megindultával azonban ezen sejtek némelyike hirtelen célállomást változtat, és az addig megszokott helyett most az emlőmirigyekhez vezető utat választja. Ennek köszönhetően a szoptatós anyából az anyatejjel közvetlenül a csecsemő bélcsatornájába jutnak azok az ellenanyagok, amelyek védettséget nyújtanak a bélfertőzésekkel szemben egészen addig, amíg a kicsi saját immunrendszere elég erős nem lesz ahhoz, hogy egyedül helytálljon.   

Tanulmányukban a Brigham Young University  (Provo, USA) kutatói arra keresték a választ, hogy milyen mechanizmus útján irányítja az anyai szervezet az ellenanyag-termelő sejteket a megfelelő helyre. A jelenség hátterében álló CCR10 nevű molekula szerepének feltárása a jövőben segítséget nyújthat az anyáknak abban, hogy hatékonyabb kórókozó-ellenes védelmet biztosítsanak gyermekeik számára.

Egy molekula védhet a bélfertőzésekkel szemben

A tudósok munkájuk során ún. knock-out (génkiütött) egereket használtak, amelyekből genetikai módosítás következtében hiányzott a CCR10 molekula.

Az eredmények szerint a normális szoptatós egerek emlőmirigyeiben több százezer ellenanyag-termelő sejtet találtak, ezek száma a génkiütött egerek emlőmirigyeiben drasztikusan, több mint 70-szer alacsonyabb szintre csökkent. További vizsgálatok megerősítették, hogy a különbségért valóban a CCR10 hiánya volt felelős. Érdekes módon úgy tűnik, hogy az ellenanyag-termelő sejteknek a bélbe történő vándorlásukhoz nincs a CCR10-re szükségük; ide tehát valamilyen más molekula irányítja őket.

Kétszer gyakoribb a hasmenés a tápszeres babáknál

Ezzel a megfigyeléssel egybevágnak azok a korábbi vizsgálati eredmények, amelyek a hasmenéses betegségeket kétszer olyan gyakorinak találták a tápszeres babáknál, mint az anyatejjel tápláltaknál. Mostanáig a tudósok a sötétben tapogatóztak azt illetően, hogy mi kezdi el jelezni az anya szervezetében az ellenanyag-termelő sejteknek, hogy irányt kell váltaniuk. Csak a most közölt eredmények fényében vált érthetővé, hogyan történhet ez az átirányítás.

Nátha esetén is hatékony a szoptatás

A hideg téli időszakban gyakran előforduló egyszerű nátha esetén a szoptatás nyugodtan folytatható, a tej mennyisége és minősége nem romlik, a vírusok a szoptatás útján nem fertőzik meg a babát. Sőt, a csecsemő valószínűleg már az anyán jelentkező tünetek megjelenése előtt érintkezett a kórokozóval, ezért a szoptatás előnyös számára, mert olyan védőanyagokat kap az anyatejjel, amelyeket az anya szervezete éppen az aktuális kórokozó ellen fejlesztett ki. (A szoptatás hirtelen abbahagyása káros lehet az anyának és a csecsemőnek egyaránt, ez csak nagyon ritkán szükséges.)

Átfogó tanulmány a szoptatás előnyeiről és kockázatairól

A Texasi Egyetem (USA) munkacsoportja Dr. Armond Goldman vezetésével az anyatejjel foglalkozó eddigi kutatások eredményeit nézte át és összegezte. Az Advances in Pediatrics című folyóiratban megjelent cikkükben átfogóan tanulmányozzák a szoptatás előnyeit és esetleges kockázatait is.

Azért volt szükség egy ilyen, az anyatejes táplálás előnyeit és kockázatait mérlegelő tanulmányokat kiegyensúlyozottan összehasonlító áttekintésre, mert az Egyesült Államokban a fejlett nyugati országokhoz viszonyítva kevesebb anya választja az anyatejes táplálást. Ennek részben társadalmi, részben félreértelmezett tudományos okai vannak. Nagyon erős a tápszeripari lobbi is, amely a szoptatás ritka, könnyen kivédhető kockázatainak reklámozásával csökkenti az anyák szoptatási hajlandóságát.

Az amerikai társadalomban (ahol a tiszta víz nem luxuscikk, és nem kell tartani a tápszeres táplálással a harmadik világban igen gyakran átvihető fertőzésektől), erősen él az az elképzelés, hogy a szoptatás és a tápszeres táplálás egyenlő értékű. A tanulmány szerzői azonban rávilágítanak: még a jó higiénés viszonyokkal rendelkező fejlett országokban is kismértékű kockázatot jelent a tápszeres táplálás - csak éppen ezek a problémák sokszor később jelentkeznek, ezért az emberek hajlamosak megfeledkezni róluk.

A cikk szerzői felsorolják és bizonyítékokkal támasztják alá a szoptatás számtalan előnyét. Az anyatej ugyanis ideálisan emészthető táplálék a csecsemő számára, és kiváló védelmet nyújt a még gyenge immunrendszerű gyermeknek a környezetében található kórokozókkal szemben. Véd egyes gyulladásos betegségektől, és csökkenti az allergiás megbetegedések kialakulásának valószínűségét. Feltehetőleg csökkenti a cukorbetegség, a limfómák és egyes leukémia-fajták későbbi kialakulásának kockázatát is.

Ehhez adódik még a szoptatás pozitív lelki hatása, amely erősíti az anya és gyermeke közötti kötődést. Az amerikai társadalomban sokat reklámozott kockázatok legtöbbje korán felismerhető, és megelőzhető vagy minimálisra csökkenthető. Leginkább a rossz technikájú, ezért nem megfelelő mennyiséget biztosító anyatejes táplálás miatti félelem terjedt el, ami a kiszáradás, a lassult testi fejlődés és a D-vitamin-hiány kockázatát rejti magában.

A szoptatás során továbbá egyes allergének, bizonyos kórokozók és az anyatejbe bekerülő gyógyszerhatóanyagok juthatnak a csecsemő szervezetébe. Néhány ritka, örökletes kórképtől eltekintve (amikor az újszülött szervezete képtelen a tej bizonyos összetevőinek emésztésére és lebontására), valamint kis számú különleges fertőzésen kívül a fentiek közül egyik kockázati tényező sem kell hogy a szoptatás elhagyását jelentse, amennyiben megteszik a megfelelő lépéseket - olvasható a tanulmányban. A helyes szoptatási technika megtanítása ezek között kiemelt helyen szerepel. 

Korábbi kapcsolódó anyagaink:

A várandós anya és a közeli családtagok oltása megvédheti az újszülöttet az influenzától : Amerikai kutatók szerint a terhes anya és a közeli családtagok influenza elleni védőoltása a terhesség második és harmadik szakaszában jó eséllyel megvédheti az újszülöttet a későbbi fertőzéstől. Az eredmény azért is nagy jelentőségű, mert a csecsemők hathónapos korig nem kaphatják meg az influenza elleni oltást, és körükben ez a megbetegedés gyakran igen súlyos szövődményeket okoz.

A tanulmány a Journal of Immunology című folyóirat november 1-i számában jelent meg.« vissza